Kardiológiai Magánrendelő
Debrecen

Főoldal Rólunk Kardiológiai vizsgálatok Kardiológiai vizsgálatok ára Bejelentkezés, elérhetőségek,  English - Cardiology, Hungary
Kardiológiai vizsgálat, Debrecen - magánredelő

Dr. Bod Emil kardiológus főorvos

logoKardiológiai magánrendelés

4032 Debrecen, Lehel u.22.
Hatvani István Gyógyszertár és Egészségközpont
+36 30 347 09 61

A mellkasi fájdalom kivizsgálása

Fáj a szívem! A legtöbb ember első reakciója, ha a mellkasában fájdalmat érez. Ennek azonban nagyon sokféle betegség lehet az okozója, bár kétségtelenül az egyik leggyakoribb ok, amikor a szív ereinek szűkülete miatt jelentkezik a fájdalom.

A mellkasi fájdalom rendkívül gyakori panasz, és a kivizsgálás, az ok megtalálása gyakran nem könnyű. Sokszor nem derül ki, hogy mi okozza, vagy számtalan vizsgálat után is téves diagnózissal kezelik a beteget.

Nagyon fontos, hogy az első vizsgálat során alaposan kérdezzük ki a pácienst, legyen idő tisztázni a fájdalommal kapcsolatban minden fontos tényezőt, hogy jó irányban induljunk el, a leginkább valószínű okok irányába.

Első körben fontos annak eldöntése, hogy a fájdalom szív eredetű vagy sem.

Ha a fájdalom a szívizom rossz vérellátása, tehát koszorúsér szűkület miatt jelentkezik, akkor általában terhelés váltja ki, többnyire a mellkas közepén, nagyobb területen jelentkezik, nyomós-szorító érzés formájában, ami pihenésre szűnik. Sohasem egy ponton, pillanatokig tartó beszúrások formájában jön létre. Ez utóbbi általában pszichés, stresszes eredetű fájdalomra jellemző.

Ha a panaszok figyelmes kikérdezése után szív eredetre van gyanú, akkor a különböző kardiológiai vizsgáló módszerekkel ennek igazolása a feladat.

A nyugalmi EKG felvétel és a szívultrahang sokszor nem mutat eltérést, ezért terheléses tesztekkel próbáljuk a panaszt provokálni, és folyamatos EKG monitorozással a bekövetkező eltéréseket regisztrálni. A kerékpáros vagy futószalagos terhelés a rutin eljárás, de mint minden vizsgálat, ezek sem 100% pontosságúak.
Az eredménytől függően izotópos vizsgálat, coronaria CT, vagy szív katéteres vizsgálat válhat szükségessé. A katéterezés során a szív ereit kontrasztanyaggal megfestik, pontosan láthatóvá válnak az esetleges szűkületek. Az eltérés alapján eldönthető, hogy kell-e katéteres tágítást végezni, vagy esetleg bypass műtét szükséges.

A koszorúsér szűkületen kívül nagyon sok egyéb betegség állhat a mellkasi fájdalom hátterében, a gerincmeszesedéstől a nyelőcső refluxig gyakori és kevésbé gyakori okok.

Természetesen az nem lehetséges, hogy a mellkasi fájdalomról panaszkodó betegen az összes lehetséges ok irányában mindenféle vizsgálatot végezzünk a mellkas CT-től a gyomortükrözésig, hátha eltaláljuk az okot.

A felesleges, gyakran kellemetlen és sokszor semmilyen eredményt nem adó, vagy tévútra vivő vizsgálatok elkerülése miatt már az elején fontos a panaszok figyelmes meghallgatása és kikérdezése.
”Meg kell hallgatni a beteget, és elmondja a diagnózist”
tartja a régi mondás, és ez ma ugyanúgy igaz.

Hiába a sok modern vizsgáló módszer, ezek nem pótolják a korrekt betegvizsgálatot. A felületes vizsgálat gyakran tévútra visz, ugyanakkor a panaszok alapos kikérdezése már az elején a kezünkbe adhatja a kulcsot a helyes diagnózishoz és kezeléshez.

 

| Főoldal | Rólunk | Kardiológiai vizsgálatok| Kardiológiai vizsgálatok ára | Betegtájékoztatók | Elérhetőségek, bejelentkezés |

* A mellkasi fájdalom kivizsgálása * A szívhalál megelőzhető? * Szívultrahang vizsgálat * Az otthoni vérnyomásmérés szabályai *
* Sport és a szív * Szex és szívbetegség * ABPM jelentősége a hypertonia diagnózisában *