Kardiológiai Magánrendelő
Debrecen

Főoldal Rólunk Kardiológiai vizsgálatok Kardiológiai vizsgálatok ára Bejelentkezés, elérhetőségek,  English - Cardiology, Hungary
Kardiológiai vizsgálat, Debrecen - magánredelő

Dr. Bod Emil kardiológus főorvos

logoKardiológiai magánrendelés

4032 Debrecen, Lehel u.22.
Hatvani István Gyógyszertár és Egészségközpont
+36 30 347 09 61

Az otthoni vérnyomásmérés szabályai

 Az orvosi rendelőben végzett vérnyomásmérés eredménye gyakran megtévesztő lehet.

Jól ismert és nagyon gyakori jelenség a „fehérköpeny” hypertónia, amikor a rendelőben az izgalom hatására esetleg lényegesen magasabb vérnyomást mérünk. Többek között ezért is nyújt  hasznos információt az otthoni ellenőrzés, feltéve ha azt szabályosan végezzük.

Tudnunk kell azonban, hogy a vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, például a stressz, a testmozgás, időjárási frontok, és van egy természetes napszaki ingadozása is. A mérési eredményeket érdemes vérnyomás naplóban feljegyezni, és a napon belül a pontos időpontot is feltüntetni.

A legelterjedtebb, felkaros automata eszközökkel történő  mérés eredménye csak akkor lesz hiteles, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

A mérés előtt ne dohányozzunk, ne kávézzunk, az intenzív mozgás is emeli a vérnyomást, ezért legalább 5 perc nyugalom után mérjünk.

Üljünk kényelmesen, az alkar behajlítva lazán legyen az asztalon.

Fontos, hogy a lábakat se rakjuk keresztbe, mert ez is a valósnál magasabb eredményhez vezet.

A megfelelő méretű mandzsetta is lényeges. Nagyon vastag felkarra nagyobb méretű mandzsetta kell, vagy ilyen esetben használhatunk csuklós vérnyomásmérőt is.

A rendszeres és szabályosan elvégzett otthoni mérések fontos adatokat nyújthatnak a gyógyszeres kezelés beállításához, de a pontatlan eredmények félrevezetőek lehetnek.

 

| Főoldal | Rólunk | Kardiológiai vizsgálatok| Kardiológiai vizsgálatok ára | Betegtájékoztatók | Elérhetőségek, bejelentkezés |

* A mellkasi fájdalom kivizsgálása * A szívhalál megelőzhető? * Szívultrahang vizsgálat * Az otthoni vérnyomásmérés szabályai *
* Sport és a szív * Szex és szívbetegség * ABPM jelentősége a hypertonia diagnózisában *