Kardiológiai Magánrendelő
Debrecen

Főoldal Rólunk Kardiológiai vizsgálatok Kardiológiai vizsgálatok ára Bejelentkezés, elérhetőségek,  English - Cardiology, Hungary
Kardiológiai vizsgálat, Debrecen - magánredelő

Dr. Bod Emil kardiológus főorvos

logoKardiológiai magánrendelés

4032 Debrecen, Lehel u.22.
Hatvani István Gyógyszertár és Egészségközpont
+36 30 347 09 61

Szex és szívbetegség

Veszélyes lehet-e a szexuális együttlét szívbetegek számára?

Még manapság is elterjedt tévhit, hogy a szívbetegeknek, főleg akiknek már volt infarktusuk, tartózkodniuk kell a nemi élettől, mert aktus közben esetleg újabb infarktust kapnak vagy netán meghalnak. Bár ilyen jeleneteket elég gyakran láthatunk filmekben, a valóságban ez szerencsére rendkívül ritka.

Általánosságban a szívbetegek többsége számára nem jelent veszélyt a szokásos keretek között zajló, rendszeres szexuális aktivitás.

Kik azok, akiknek mégsem ajánlatos a nemi élet folytatása?

Infarktust és szívműtétet követően állapottól függően 3-5 hetet célszerű várni ezzel.
Előrehaladott szívelégtelenségben, súlyos, életveszélyes ritmuszavarok esetén, vagy ha gyógyszerekkel is uralhatatlanul magas a vérnyomás illetve instabil, súlyos koszorúér szűkület esetén is tartózkodni kell a szextől, de ezek a betegek általában olyan rossz állapotban vannak, hogy ilyesmi nem is nagyon jut eszükbe.

Jó általános állapotú, stabil, gyógyszerekkel jól beállított betegeknek az életminőségét és a hosszú távú kilátásait is javítja a rendszeres szexuális élet, így ebben támogatni kell őket, mintsem eltiltani.

Vannak-e olyan szívgyógyszerek, melyek kedvezőtlenül hatnak a férfiak potenciájára?

Számos szívgyógyszer és vérnyomáscsökkentő esetében felmerült már ez a gyanú. Sok vizsgálat is történt ezzel kapcsolatban, de nem könnyű egyértelműen igazolni vagy kizárni sem egy adott gyógyszer erekciós képességet rontó hatását, mert azt psyches komponensek nagyban befolyásolják. Sok modern gyógyszer esetében bizonyítást nyert, hogy nem rontja az erekciót, de a vízhajtók és régebbi fejlesztésű béta-blokkolók okozhatnak impotenciát. A kezelő orvossal a problémát megbeszélve, adott esetben ezeket le lehet cserélni más gyógyszerre.

A potencia zavar egyébként manapság már gyakran jól kezelhető, többféle, hasonló hatású erekciót javító tabletta áll rendelkezésre, melyek hatásosan tudják orvosolni a problémát. Ezek azonban súlyos állapotú betegeknél  nem javasoltak, illetve bizonyos szívgyógyszerekkel, elsősorban nitrát tartalmú értágítókkal nem szedhetők együtt, mert veszélyes vérnyomásesést okozhatnak.
Alkalmazásuk előtt kardiológussal célszerű konzultálni, hogy nincs-e valamilyen ellenjavallata a szedésüknek.

Összegezve, kevés olyan beteg van, akinek fel kellene hagynia a szexuális aktivitással és ma már a gyakran felmerülő potencia problémák többségében is lehet gyógyszeres megoldást találni.

 

| Főoldal | Rólunk | Kardiológiai vizsgálatok| Kardiológiai vizsgálatok ára | Betegtájékoztatók | Elérhetőségek, bejelentkezés |

* A mellkasi fájdalom kivizsgálása * A szívhalál megelőzhető? * Szívultrahang vizsgálat * Az otthoni vérnyomásmérés szabályai *
* Sport és a szív * Szex és szívbetegség * ABPM jelentősége a hypertonia diagnózisában *